Hoppa till innehåll

Crepes vs Galetter

Crepes och galetter är två distinkta varianter av tunna pannkakor som har sina rötter i det franska köket. Trots att de delar vissa gemensamma drag, skiljer de sig åt i flera aspekter, inklusive ingredienser, fyllningar och traditionell servering.

crepes o galetter (3)

Vad är skillnaden

En grundläggande skillnad mellan crepes och galetter är de ingredienser som används för att göra dem. Crepes, som är mer bekanta för de flesta, görs vanligtvis av en smet som innehåller ingredienser som mjöl, ägg, mjölk, smör och en nypa salt. Å andra sidan görs galetter med bovetemjöl, vilket ger dem en mer robust och nötig smak. Bo vetemjöl ger också galetter en mer fiberrik och näringsrik profil jämfört med crepes.

En annan distinkt skillnad ligger i användningen av de två typerna av pannkakor. Crepes är kända för sin mångsidighet och används ofta för att skapa både söta och salta rätter. De kan fyllas med allt från sylt, frukt, grädde och nutella till skinka, ost, ägg och grönsaker. Denna mångsidighet gör crepes idealiska för både huvudrätter och efterrätter. Å andra sidan är galetter främst avsedda för salta fyllningar. Traditionellt fylls de ofta med ingredienser som skinka, ost, ägg och grönsaker och serveras som en hjärtlig måltid.

Även smaken och texturen skiljer sig mellan crepes och galetter. Crepes är tunna, mjuka och har en mild smak, vilket gör dem idealiska för en mängd olika fyllningar. Galetter, å andra sidan, är något tjockare, har en mer robust konsistens på grund av bovetemjölet och har en karaktäristisk nötig smak som kompletterar de salta fyllningarna väl.

Historia

Crepes har sina rötter i den franska regionen Bretagne och har spridit sig över hela världen som en populär och älskad rätt. Galetter är emellertid mer specifika för Bretagne och har en stark koppling till den lokala kulturen och traditionen. Det är vanligt att hitta galettestånd på gatorna i Bretagne som serverar dessa härliga pannkakor med olika salta fyllningar.

crepes o galetter (1)