Hoppa till innehåll

Galetter

Galetter är traditionellt gjorda med bovetemjöl, vilket ger dem en fylligare och mer nötig smak samt en härlig bränd kant när de tillagas på en hett gjutjärnspanna.

crepes o galetter (2)

Vad är Galetter

Galetter är en karakteristisk och utsökt delikatess från Bretagne, en region i nordvästra Frankrike. Dessa tunna, knapriga pannkakor har en unik smak och textur som skiljer dem från den mer kända crepen. Galetter är traditionellt gjorda med bovetemjöl, vilket ger dem en fylligare och mer nötig smak samt en härlig bränd kant när de tillagas på en het gjutjärnspanna.

Att tillaga galetter kräver viss expertis och precision. De grillas vanligtvis på en speciell gjutjärnspanna kallad ”billig,” som ger pannkakorna den eftertraktade knaprigheten. Under tillagningen viks galetten inte som crepen, utan fyllningarna placeras istället på ena sidan av pannkakan, och den andra sidan viks över för att skapa en halvmåneform

Bovetemjölet är en nyckelingrediens som ger galetter deras karakteristiska karaktär. Det är ett glutenfritt mjöl som härstammar från fröna av boveteväxten och ger pannkakorna en rikare smakprofil. Dessutom gör bovetemjölet galetterna mer näringsrika än de vanliga crepes gjorda med vetemjöl, eftersom bovetemjölet innehåller högre halter av proteiner och fibrer.

Historia

Historien om galetter, de karakteristiska bovetepannkakorna från Bretagne, Frankrike, sträcker sig långt tillbaka och bär på en rik kulturell och kulinarisk arv. Galetterna har sina rötter i en tid då bovetet var en viktig gröda i Bretagne, och de ansågs vara en näringsrik och överkomlig måltid för lokalbefolkningen.

Galetter blev en viktig del av det bretonska bondköket under medeltiden. Bovetet trivdes i det karga bretonska klimatet och var en lämplig gröda för de små gårdarna. Pannkakorna gjordes ursprungligen med en enkel blandning av bovetemjöl, vatten och en nypa salt. Denna basala sammansättning gjorde galetter till en tillgänglig och ekonomisk måltid för de som bodde i regionen.

Under årens lopp har galetter utvecklats från att vara en enkel bonderätt till en delikatess som är uppskattad både i Frankrike och internationellt. Traditionellt fylldes galetterna med salta ingredienser som skinka, ost och ägg, vilket gjorde dem till en mättande måltid. Den karakteristiska brända kanten, uppnådd genom tillagning på en speciell gjutjärnspanna, bidrar till galetternas unika smak och textur.

Galetter har blivit en symbol för Bretagnes kulinariska arv och har en plats i både traditionella hem och på restauranger runt om i världen. De serveras ofta på marknader och festivaler i Bretagne, där matälskare kan njuta av den autentiska smaken och charmiga atmosfären.

crepes o galetter (3)
crepes o galetter (9)

Fyllning i Galetter

Galetter serveras traditionellt som en slags måltidsinrättning snarare än som en dessert, och de är särskilt kända för sina salta fyllningar. Vanliga fyllningar inkluderar olika typer av ostar, skinka, ägg, svamp, grönsaker och ibland även kött eller fisk. Denna hjärtliga kombination gör galetter till en mångsidig och mättande rätt som passar perfekt för både lunch och middag.

En populär variant av galetter är ”Galette complète,” som är fylld med skinka, ost och ett ägg. Det är en klassisk och omtyckt kombination som ger en perfekt balans mellan salt och krämighet. Andra regionalt influerade fyllningar inkluderar ”Galette Forestière” med svamp och ”Galette Saucisse,” där galetten rullas runt en lokal korv.