Hoppa till innehåll

Crepes

Crepes är en tunn fransk pannkaka. Det äts som efterrätt men det finns även en matvariant som kallas Galetter. 

crepes o galetter (5)

Vad är Crepes

Namnet ”crepe” kommer från det latinska ordet ”crispa,” vilket betyder ”krullad” eller ”veckad,” och det beskriver perfekt den tunna och lätta konsistensen på dessa pannkakor.

Crepes görs vanligtvis av en enkel smet bestående av mjöl, ägg, mjölk, smör och en nypa salt. För att tillaga crepes hälls smeten i en het panna och snurras för att täcka botten jämnt. Den steks sedan tills den är lätt gyllenbrun på båda sidor. Den resulterande pannkakan är så tunn att den nästan ser ut som ett konstverk, och den kan rullas, vikas eller veckas för att rymma olika fyllningar.

Historia

Ursprungligen härstammar crepes från regionen Bretagne i västra Frankrike, där de först började dyka upp på 13-1400-talet.

Crepes framträdde som en praktisk maträtt bland bönderna i Bretagne. Den enkla sammansättningen av mjöl, ägg och vatten gjorde dem till en prisvärd och näringsrik matkälla för den lokala befolkningen. Det var särskilt viktigt under tider av svält och ekonomiskt motstånd.

Under 1900-talet började crepes få internationell uppmärksamhet, och deras popularitet spreds sig över världen. De blev en del av det franska kökets globala representation och fanns på menyer runt om i världen. Crepes fick en särskild plats i hjärtat av matälskare på grund av deras mångsidighet; de kunde fyllas med allt från söta godsaker som sylt, frukt och choklad till salta kombinationer som ost, skinka och grönsaker.

Dessutom har crepes blivit en symbol för det franska gatuköket och serveras ofta på marknader och festivaler runt om i världen. Den klassiska metoden att vända crepes i luften med en träpinne, känd som ”le geste,” har blivit en konstform i sig och bidrar till den charm som omger denna ikoniska maträtt.

Crepes historia är en resa från en enkel bondrätt till en internationellt omtyckt delikatess. 

crepes o galetter (4)
crepes o galetter (8)

Fyllning i Crepes

När det gäller fyllningar är alternativen för crepes nästan oändliga. För en söt upplevelse kan man fylla dem med nutella, sylt, färsk frukt, glass eller grädde. Å andra sidan kan salta crepes fyllas med ostar, skinka, ägg, svamp eller grönsaker. Denna mångsidighet gör crepes till en perfekt rätt för alla tillfällen, vare sig det är en snabb frukost, en lätt lunch, eller en elegant middag.

En av de mest kända varianterna är crepe Suzette, en efterrätt där crepes serveras med en sås gjord av smör, socker, apelsinsaft och apelsinzest. Denna delikata kombination av sött och syrligt har blivit en klassiker och är ett utmärkt exempel på hur crepes kan förvandlas till en gourmetupplevelse.